во

Шокантно откритие: Американка признава дека бакнеж може да и го одземе животот

Керолин Креј Квин од Бостон живее со ретка и опасна состојба наречена синдром на активирање на мастоцитите (MCAS), која погодува само еден од 150.000 луѓе. За неа, секој бакнеж може да биде ризик по живот. Оваа состојба предизвикува нејзините крвни клетки да реагираат прекумерно на одредени храни, мириси и еколошки предизвикувачи, поради што таа може да јаде само две намирници – овес и специјално подготвена хранлива формула.

За Керолин, дури и бакнувањето со некој што консумирал храна на која е алергична може да предизвика сериозна алергиска реакција. Поради ова, таа вовела строги правила на кои секој нејзин партнер мора да се придржува. Нејзиното момче, Рајан, со задоволство ги следи овие правила, вклучувајќи избегнување на одредена храна 24 часа пред да ја бакне.

@carolinecray2

Is a pizza a type of pie?? #mcas #mastcellactivationsyndrome #mcad #mastcellactivationdisorder

♬ Le Festin (From “Ratatouille”) – Movie Sounds Unlimited

„Со тие правила поминавме без поголеми проблеми,“ вели Керолин, но признава дека имала мали реакции како чешање на устата и усните. Нејзината дијагноза на MCAS дојде во 2017 година, откако една алергиска реакција ескалирала во серија анафилактички напади.

@carolinecray2

Breakfast for breakfast, lunch, and dinner 🥞🥣👩‍🍳 #mcas #mastcellactivationsyndrome #mcad #mastcellactivationdisorder

♬ original sound – CarolineCray2

Со својата приказна, Керолин на TikTok ја подигнува свеста за MCAS, покажувајќи како живеењето со ваква ретка болест бара многу внимание и поддршка, но и љубов и разбирање од оние околу неа.


Супер Кул Маици: -20%
Бесплатна достава над 2000 ден.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Ана Стојанова „го вжешти“ есенското мени со секси појавување од кујната! (ФОТО)

TikTok отпушта масовно – Вештачката интелигенција го менува човечкиот труд