во

Што направи овој човек! Траки и метални куки спасија ја куќа на Флорида од ураганот Милтон

Еден човек од Флорида вложи навистина големи напори за да ја заштити својата куќа од ураганот Милтон, кој ја зафати државата претходната недела – и сето тоа се исплатило!

Педро Касарес од Орландо се најде во центарот на вниманието откако неговата луда идеја за зацврстување на куќата стана хит на социјалните мрежи. Во обид да спречи штета од ураган од третата категорија, тој употреби уникатен пристап – користеше метални куки и големи пластични траки за да го заштити својот дом од уништување.

Со поставување на куки кои беа закопани во дупки длабоки 2,4 метри и фиксирани со цемент, Касарес потоа прицврсти огромни пластични ленти – слични на оние кои се користат за осигурување на товарни контејнери на бродови – директно на кровот на куќата. Оваа екстравагантна мерка помогнала да се спречи покривањето да биде откорнато од ураганот.

Педро потрошил вкупно 22.000 долари за цементните сидра и прилагодени траки кои можат да издржат до 2.500 килограми тежина. Инспириран од претходно искуство кога неговата куќа на Карибите речиси останала без кров за време на силна бура, Касарес одлучил дека овојпат ќе биде подобро подготвен.

Неговата ќерка, позната на TikTok како SimpliUnikueSmiles93, сподели видео каде прикажува како куќата успеала да го преживее ураганот. „Куќата е целосно во ред, само малку лисја насекаде, но сè е недопрено,“ изјави таа, изразувајќи олеснување што нема потреба да ги отстранат заштитните траки сè додека не заврши бурата.

@simplyuniquesmiles93 We made it through our second Hurricane and we are blessed to have no crazy damages to rhe home. My prayers still continue to those heavily affected during this time. Me and my dad are about to drive to see if anyone needs help🙏🫶🏼🏠#HurricaneMilton#CentralFL#Orlando#FLhomegoesviral#homestrappeddown#homedepot#lowes#USCC#cargocontrolstraps#acehardware#CNN#wash2news#spectrumnews#telemundo#univision#dailymail#abcnews#ukradiostation ♬ Inspirational – neozilla

Пред ураганот, многумина на интернет беа скептични, но сега го прогласуваат Касарес за „легенда“ поради неговата иновативна идеја. „Ова е најфлоридската работа што сум ја видел,“ се шегува еден корисник, додека друг додава: „Сите ќе се смеат, но овој човек ќе стане херој кога ќе му остане единствената куќа во маалото.“

И покрај големите предизвици што ги донесе ураганот, многумина на Флорида, вклучувајќи ги и туристичките зони, полека се враќаат во нормала. Волт Дизни Свет и другите тематски паркови веќе се отворија, а аеродромот во Орландо повторно е целосно оперативен.

Иако ураганот за жал однесе 10 животи, многумина сметаат дека среќа е што не предизвика уште поголема штета, особено во густо населените делови на Тампа.


Супер Кул Маици: -20%
Бесплатна достава над 2000 ден.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Опустошената куќа на Есма Реџепова – сведоштво на заборавот: Остатоци од некогашниот сјај

НА ОВАА УБАВИЦА ѝ се заканува затвор бидејќи ја обвини Ѕвездата на МИЛАН ЗА СИЛУВАЊЕ: Судот ја докажа невиноста на фудбалерот, а таа ќе оди во затвор